Sezon na dynie w pełni!

Okres roztrenowania to dla mnie nie tylko odpoczynek, ale możliwość poświęcenia większej ilości czasu na inne przyjemne rzeczy. Na przykład gotowanie. 
Dzisiaj serwuję zupę-krem z dyni, czyli potrawę idealną na zbliżającą się jesienną szarugę. To świetne paliwo dla biegaczy, wzmacniające odporność, pomagające uniknąć przeziębień, kaszlu i różnych infekcji. Wszystko po to, by w zdrowiu cieszyć się treningami. 
Wymienię tylko kilka zalet “mojej” zupy, przydatnych zwłaszcza dla tych, którzy nie rezygnują z treningów jesienią i zimą.
Jest to świetne uzupełnienie potasu i cynku, które wypacamy podczas ćwiczeń. Dynia, podobnie jak marchew (która też jest w zupie) zawiera beta karoten, chroniący włókna mięśniowe przed działaniem wolnych rodników. Do tego przyspiesza regenerację organizmu a zawarta w niej witamina B11 pomaga walczyć z anemią, w tym z anemią sportową, z którą boryka się wielu biegaczy.
Kogoś zachęciłem do gotowania? Ktoś chętny na przepis?

Produkty:

  • włoszczyzna (3-4 marchewki, 1-2 pietruszki, seler, cebula)
  • 1 spora dynia (najlepiej hokaido)
  • kostka rosołowa wołowo-drobiowa
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra i słodka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma)

Gotujemy duży garnek bulionu warzywnego. Dynię kroimy na kawałki, odrzucamy pestki i całe gniazdo nasienne, obieramy i wrzucamy do gotujących się warzyw. Dodajemy sól, pieprz, można dodać trochę “kucharka”. Gotujemy powoli pod przykryciem. Jak wszystko będzie miękkie to blendujemy aż uzyskamy krem. Przyprawiamy kurkumą, papryką słodką i ostrą oraz imbirem. Najlepiej jak zupa będzie wyraźnie ostra, z wyraźną nutą imbiru i lekko słodka od dyni i marchewki. Smak łamiemy mlekiem kokosowym (już na talerzu) i świeżą pietruszką.

Grzanki do zupy polecam zrobić z czerstwego pieczywa, które nam zostało. Kroimy pieczywo w kostkę i lekko prażymy na maśle, do którego uprzednio wcisnęliśmy 1-2 ząbki czosnku, wtedy grzanki nabiorą aromatu. To prawie wszystkie sekrety mojej popisowej zupy. Smacznego ?

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.